HBS Personeelsadvies

Pauze is voor watjes…

Je boterham opeten achter het stuur, op de bouw of achter je bureau. Heel normaal toch? Iedereen doet het wel eens maar of dat nu zo handig en gezond is? Ik vraag het me af. Natuurlijk maak ik me er ook weleens schuldig aan maar desondanks wil ik dit hier maar eens aan de orde stellen.

Ik ben er namelijk achter gekomen dat het nemen van een pauze heel nuttig en efficiënt is en meer tijd oplevert dan het kost. Hoe kom ik daarbij? Laat ik eerst maar gewoon bij mezelf beginnen. In mijn dagelijks werk  schrijf ik regelmatig teksten en (lastige) brieven en mag ik nadenken over complexe situaties.

Soms zit ik dan dom achter mijn beeldscherm en komt er werkelijk niets uit mijn handen. Eerder bleef ik gewoon zitten en bleef steeds maar weer proberen: ik stroopte het internet af om maar een beginnetje te hebben. Als dat begin er maar is volgt bij mij de rest vaak redelijk vlot.

Ik zat met een lastige situatie waar ik een oplossing voor moest bedenken en kwam er gewoon niet uit. Op dat moment werkte ik vanuit huis en ik ben maar gewoon even naar buiten gegaan, pak melk bij de supermarkt of zo, ik weet het niet eens meer. Aan mijn lastige ding dacht ik even niet want: fiets uit de stalling- stukje fietsen- ben toch bij de supermarkt dus wat heb ik verder nog nodig enz, je kent het zelf vast ook wel. Op de terugweg viel de oplossing voor de lastige situatie me gewoon in. ‘als ik het nu zo eens zou doen?’ Het was niet zo moeilijk maar ik zat even op slot. Thuis gekomen even die pittige mail geschreven en het was ook gewoon goed. Wat ik maar wil zeggen: even een korte pauze kan je echt iets opleveren.

Wie kent het niet dat je ‘s-avonds of ’s-nachts (nog erger) ergens over zit/ ligt te tobben en in de ochtend word je wakker en je hebt gewoon de oplossing. Je hersens gaan tijdens de rust echt wel gewoon door. Hoe efficiënt is dat?

Wat ik niet wist is dat dit in de wetenschap al lang bekend was en er is een hele beweging op gang gekomen waarin micropauzes worden aangemoedigd. Even lummelen, een praatje, een kop koffie of een rondje lopen. Een rondje duurt geen uren maar misschien 5 minuten. Werkelijk je knapt er zo van op. Je doet hier niemand tekort mee, je werkgever en je collega’s al helemaal niet want na die pauze kun je meestal weer vooruit en heb je de verloren tijd zo weer ingehaald.

Hier dus een pleidooi om je dagelijkse pauzes te nemen en dat niet te laten versloffen, eet je boterham even rustig en ga van je werkplek af. Daarna kun je je beter concentreren en het levert je ook nog eens gezondheidswinst op. Altijd maar door buffelen zonder onderbreking lijkt misschien stoer maar is vooral een goede methode om snel op te branden. En zeg nu zelf, dat wil je toch niet meemaken?